Een heel groot standje

21/09/2021

Toen de vacature voor twee nieuwe kotstudenten voor De Ark Gent op sociale media bekend werd gemaakt, ontplofte de mailbox. In ruil voor enkele nachtpermanenties per week kunnen studenten in het nieuwe huis van De Ark Gent op kot komen.

Ik sprong even in om de eerste selectiegesprekken over zoom met hen te doen. Ik was enorm verrast door de motivatie en gedrevenheid van deze jonge mensen. Als vroeger mensen (mezelf inbegrepen) vooral naar De Ark kwamen om ‘iets goed te doen voor anderen’, bleek nu dat deze jongeren vooral op zoek zijn naar authentieke relaties. Als vroeger een vleugje paternalisme steeds om de hoek school, merkte ik bij deze jongeren een natuurlijke en spontane interesse naar de belevingswereld van mensen met een beperking. Stuk voor stuk waren ze ervan overtuigd dat mensen met een beperking hen veel kunnen leren en dat een persoonlijke band met hen aangaan hen zelf ook rijker zal maken. Zoals een studente het eenvoudig verwoordde: “Ik denk dat dat toffe mensen zijn met wie ik graag ’s avonds nog een babbeltje doe. Gezellig!”

Het succes van Down the Road, mensen met een beperking die meedoen aan het ‘gewone’ datingprogramma First Dates, de aandacht voor de Paralympics, modehuizen die ook met modellen met een beperking werken,… Je kan er niet omheen, de samenleving is aan het veranderen en dat merk je het snelst in de nieuwste generatie van jongeren. We zien het bij de kotstudenten, onze buitenlandse ESC-vrijwilligers, samenwerkingen met hogescholen,… Studenten zijn op de eerste plaats geïnteresseerd om connectie te maken met mensen met een beperking. Heerlijk!

Wie vanaf nu dus beweert dat jongeren de dag van vandaag asociaal zijn en alleen aan zichzelf denken, die krijgt van mij een heel groot standje.

Anja T'Kindt
inspiratiemedewerker De Ark Vlaanderen

Onderwerpen